Katrine Røed
Katrine Røed er grunnlegger av Eftir, som nylig åpnet på Grünerløkka i Oslo. Hun er 36 år, opprinnelig fra Nøtterøy, men bor nå i Oslo med sin musiker kjæreste, Chris Emmington fra California.
Sammen med partner Cecilie Ova Nielsen har Katrine skapt et spisested og handelskonsept for klær som skal vise at fokus på gjenbruk og bærekraft kan bety unikhet og høy kvalitet, fremfor noe som oppleves som begrensende.
Katrine har i mange år vært lidenskapelig bølgesurfer, og har gjennom bosteder i flere verdenshjørner sett hvordan overforbruk påvirker havene og jordkloden på en negativ måte.
“Jeg har lenge vært opptatt av hvordan jeg kan bidra på en positiv måte til å minske den store negative påvirkningen vi mennesker har på kloden vår, og den vanvittige klimakrisen vi står ovenfor.
Samtidig skjønner jeg at mange ikke ønsker å ofre vaner og minske forbruket sitt drastisk. Derfor ville jeg skape noe som gjør at man bruker ressursene bedre fremfor å høre at man må endre seg dramatisk. Klesindustrien og matindustrien er kjent som to av verstingene i et klimaperspektiv, men kanskje noe av det enkleste å gjøre noe med på individnivå, uten å føle at man må ofre for mye”.
Katrine hentet inspirasjon fra California til å teste et 2.hand kleskonsept som har blitt veldig stort der. Dette handler om å kjøpe inn klær fra privatpersoner, og gi umiddelbart tilbake i form av gavekort eller kontanter.
“Før politikere følger opp og fjerner momsen på brukte klær i Norge er det litt galskap å prøve seg på å starte en business med dette. Allikevel hadde jeg lyst til å prøve, fordi jeg har veldig tro på at vi i større grad kan være fornøyde med å bytte kvalitetsklær fremfor å kjøpe alt nytt, og jeg savnet selv gode konsepter på dette i Norge.
Det er kanskje ikke så mange som tenker over det per i dag, men jeg tror det vil gå mot en drastisk endring når flere blir kjent med hvor stor negativ påvirkning produksjon av nye klær og fast fashion har, og de enorme mengdene med tekstilavfall som nå hoper seg opp i fattige land. Men per i dag er det tilnærmet umulig å drifte et slikt konsept på en god måte i Norge, så for å få flere ben å stå på ville jeg gjerne kombinere kleskonseptet med et spisested og en butikk hvor alt er til salgs, inkludert brukte møbler, planter, kunst, kopper og kar."
Ideen om et spisested gjorde at hun kom i kontakt med den tyske kokken Raphael Radhuber, som er lidenskapelig opptatt av konservering og kokkelering på en bærekraftig måte. Han hadde også en idé om at han ønsket å servere take away mat og drikke i gjenbruksemballasje, noe som har poppet opp som sterke konsepter flere steder i verden. Denne delen viste seg å bli det som krevde mest arbeid og investeringer, men har nå tatt form som en pilot hos Eftir i samarbeid med blant annet Innovasjon Norge.
“Vi har fått tak i svært god emballasje for å teste i konseptet, og kjøpt opp et tech system i form av en app som heter Vytal. Kunder laster ned denne og låner med seg emballasje gratis, som må leveres tilbake innen 2 uker. Målet med dette systemet er å få med så mange restauranter og kafeer som mulig, slik at kunder får mange serverings- og leveringssteder for samme emballasje.
Katrine og teamet bak Eftir er svært stolte av konseptet, og håper folk får øynene opp for hvilken positiv påvirkning man sammen kan ha på miljøet ved å handle mer kvalitet og mer brukt, samt bli mer bevisst på gode matvaner.
“Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre ganske mye for å endre kursen kloden er på vei i ørlite grann. Det har vært ganske tøft å starte dette konseptet midt i en ny lockdown, men vi håper så mange som mulig vil ta turen for å bli kjent med oss, prøve en lunsj eller en varm drikke i en gjenbruksemballasje, og kanskje selge noen kvalitetsklær som du selv ikke bruker lenger?”